PRZEPIS OD SŁODKI TEMAT

Trudność:
1 / 3
Ilość porcji:
14
Czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto kruche:
- 250 g mąki tortowej
 - 4 łyżki cukru pudru
 - jajko
 - 130 g twardego masła
 
Masa serowa:
- 1 kg mielonego twarogu
 - szklanka lub więcej ( o pojemności 250 ml) cukru
 - opakowanie cukru z prawdziwą wanilią Delecta
 - 150 ml śmietanki 30%
 - 5 jajek
 - 3/4 opakowania budyniu waniliowego Delecta
 
Orange curd:
- ok. 125 ml wyciśniętego soku z pomarańczy
 - 25 ml soku z cytryny
 - skórka otarta z 2-3 pomarańczy
 - 90 g zimnego masła
 - 2 żółtka
 - 2 jajka
 - 120 g cukru
 
Przygotowanie
KROK 1: Z podanych składników zagnieć szybko ciasto i wylep nim tortownicę. Wstaw do lodówki lub zamrażarki na Ok. 30 min. Tortownicę wstaw do nagrzanego piekarnika 200 stopni ok. 10 minut. 
KROK 2: Przygotuj masę serową. Wszystkie składniki krótko zmiksuj i wylej na podpieczony spód. Wstaw tortownicę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni bez termoobiegu następnie zmniejsz do 100 i piecz ok. 90 minut. 
KROK 3: Do naczynia żaroodpornego lub miski wlej sok z pomarańczy i cytryny oraz wsyp cukier.  Podgrzewaj w kąpieli wodnej, aż cukier się rozpuści. 
KROK 4: Do soku dodaj jajka i żółtka. Podgrzewaj, cały czas mieszając, by jajko się nie ścięło. Kiedy masa będzie już ciepła, przelej ją do garnka i podgrzewaj, nie przerywając mieszania, aż zgęstnieje. 
KROK 5: Orange curd przelej przez sito. Dodaj otartą skórkę z pomarańczy i zimne masło - zblenduj do uzyskania gładkiej konsystencji i schłodź. Gęsty curd wyłóż na sernik i udekoruj plastrami pomarańczy. 





