PRZEPIS OD SŁODKI TEMAT
Sernik na kruchym spodzie z orange curd
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
14
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto kruche:
- 250 g mąki tortowej
- 4 łyżki cukru pudru
- jajko
- 130 g twardego masła
Masa serowa:
- 1 kg mielonego twarogu
- szklanka lub więcej ( o pojemności 250 ml) cukru
- opakowanie cukru z prawdziwą wanilią Delecta
- 150 ml śmietanki 30%
- 5 jajek
- 3/4 opakowania budyniu waniliowego Delecta
Orange curd:
- ok. 125 ml wyciśniętego soku z pomarańczy
- 25 ml soku z cytryny
- skórka otarta z 2-3 pomarańczy
- 90 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 120 g cukru
Przygotowanie
KROK 1: Z podanych składników zagnieć szybko ciasto i wylep nim tortownicę. Wstaw do lodówki lub zamrażarki na Ok. 30 min. Tortownicę wstaw do nagrzanego piekarnika 200 stopni ok. 10 minut.
KROK 2: Przygotuj masę serową. Wszystkie składniki krótko zmiksuj i wylej na podpieczony spód. Wstaw tortownicę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni bez termoobiegu następnie zmniejsz do 100 i piecz ok. 90 minut.
KROK 3: Do naczynia żaroodpornego lub miski wlej sok z pomarańczy i cytryny oraz wsyp cukier. Podgrzewaj w kąpieli wodnej, aż cukier się rozpuści.
KROK 4: Do soku dodaj jajka i żółtka. Podgrzewaj, cały czas mieszając, by jajko się nie ścięło. Kiedy masa będzie już ciepła, przelej ją do garnka i podgrzewaj, nie przerywając mieszania, aż zgęstnieje.
KROK 5: Orange curd przelej przez sito. Dodaj otartą skórkę z pomarańczy i zimne masło - zblenduj do uzyskania gładkiej konsystencji i schłodź. Gęsty curd wyłóż na sernik i udekoruj plastrami pomarańczy.