Składniki
- 250 g masła lub margaryny
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 1/2 szklanki mleka
- 4 łyżki kakao
- 1 szklanka ulubionego dżemu (np. wiśniowego, truskawkowego)
Przygotowanie
KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Formę do babki (o pojemności ok. 2 litrów) natłuść i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia.
KROK 2: W dużej misce utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Następnie, nie przerywając ucierania, dodawaj po jednym jajku, upewniając się, że każde jest dobrze wmieszane przed dodaniem kolejnego.
KROK 3: Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao, a następnie stopniowo dodawaj do masy jajecznej, na przemian z mlekiem, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.
KROK 4: Do przygotowanej formy wlej połowę ciasta. Na ciasto wyłóż równomiernie dżem, a następnie przykryj resztą ciasta. Delikatnie nożem wykonaj kilka ruchów w ciągu, aby lekko wymieszać dżem z ciastem, tworząc marmurkowy wzór.
KROK 5: Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 50-60 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudź babkę w formie, a następnie wyjmij na talerz. Rozpuść polewę czekoladową i polej na ciasto. Dla podkręcenia czekoladowego smaku możesz posypać ją jeszcze płatkami czekoladowymi Dekorada.