PRZEPIS OD SŁODKI TEMAT
Mini red velvet
Trudność:
2 / 3
ilość porcji:
2
czas przygotowania:
30 min.
Składniki
Ciasto:
- 125 ml maślanki w temp. pokojowe
- 65 g miękkiego masła
- jajko
- 110 ml oleju
- 150 g cukru
- łyżeczka kakao
- 180 g mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Delecta
- 2 łyżeczki czerwonego barwnika w żelu
Krem:
- 125 g miękkiego masła
- 125 g serka kanapkowego
- 1/2 łyżeczki naturalnego aromatu waniliowego Delecta
- 60 g cukru pudru
Dodatkowo:
- 2 łyżeczki konfitury ( truskawkowa / wiśniowa)
- posypka Pastelowe Marzenie Delecta
- świeże truskawki
Przygotowanie
KROK 1: Miękkie masło miksuj przez kilka minut aż będzie prawie białe. Wsyp cukier i dodaj jajko - ponownie wszystko zmiksuj. Wlej maślankę, olej - zmiksuj. Dodaj barwnik i połącz go z resztą składników do uzyskania jednolitego koloru.
KROK 2: Przesiej przez sito mąkę, sodę i kakao - wymieszaj. Wsyp w 3 partiach do masy maślanej i dobrze połącz.
KROK 3: Ciasto przełóż do formy o średnicy 20-22 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 40-45 minut 180 stopni ( funkcja góra - dół).
KROK 4: Miękkie masło miksuj przez kilka minut. Wsyp cukier puder i wlej aromat - dobrze połącz. Dodaj serek i na najmniejszych obrotach miksera połącz lub wymieszaj szpatułką tylko do połączenia.
KROK 5: Z wystudzonego ciasta odkrój górę by go wyrównać a następnie wykrój 4 krążki. Wyciśnij na każdy krążek krem za pomocą rękawa cukierniczego a do środka nałóż konfiturę. Przykryj drugim krążkiem i udekoruj według uznania.