Ciasto drożdżowe to jedno z podstawowych ciast, które może być bazą wielu deserów. Warto wiedzieć, co zrobić, by za każdym razem uzyskać idealny domowy wypiek. Pyszne, pulchne, wilgotne ciasto idealnie sprawdzi się jako poczęstunek dla gości lub słodkość na niedzielne popołudnie. Poznaj kilka sztuczek, które pozwolą Ci stworzyć smaczne i kultowe ciasto drożdżowe.
Ciasto drożdżowe to kultowe i jedno z podstawowych wypieków w cukiernictwie. Może pamiętasz z dzieciństwa czasy, kiedy babcia je przygotowywała? W całym domu pachniało wtedy wyjątkowym domowym wypiekiem, unosił się wyraźny aromat masła. Jako dziecko czekało się, aż ciasto wyrośnie, upiecze się i będzie gotowe do zjedzenia. Najlepiej ze szklanką ciepłego mleka. Możesz powtórzyć to uczucie, przywołać piękne wspomnienia i smak babcinych wypieków. Samodzielnie przygotuj ciasto drożdżowe. Wystarczy przestrzegać kilku reguł, dzięki temu stworzysz idealnie puszyste i wilgotne ciasto. Może dzięki temu zapewnisz swoim bliskim smak deseru, który będą pamiętać przez lata oraz do którego będą wracać wspomnieniami.
Jeśli lubisz piec, to mamy dla Ciebie kilka podpowiedzi, jak zrobić pyszne ciasto drożdżowe. Jest wiele możliwości wykorzystania takiego ciasta – możesz połączyć je z owocami np. truskawkami czy śliwkami, dodać na górę kruszonkę lub uformować małe drożdżówki, które często kuszą na w cukierni. Teraz możesz samodzielnie je zrobić i zadbać o ulubione dodatki. Jak widzisz ciasto drożdżowe, jest bardzo uniwersalną bazą do różnego rodzaju wypieków, dlatego warto znać sposób by je przygotować. Poznaj kilka trików:
- Ciasto drożdżowe to mix kilku produktów: mąki, drożdży, mleka/wody, cukru, jajek i tłuszczu. Jednym z sekretów udanego ciasta drożdżowego jest to, że wszystkie jego składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Mleko do rozczynu będzie świetne, gdy uzyska temperaturę od 24 do 30 stopni. Najlepiej lekko je podgrzać. Taka temperatura jest kluczowa, ponieważ to właśnie w takim środowisku drożdże najszybciej się mnożą.
- Zastanawiasz się, jaka mąka do ciast drożdżowych najlepiej się sprawdzi? Warto w tym przypadku postawić na mąkę pszenną typ 500-550, ponieważ to ciasto lubi gluten i dzięki niemu dobrze wyrasta. Tutaj warto pamiętać również o przesianiu mąki. Dzięki temu mąkę się napowietrza. To ważne zwłaszcza gdy dodajesz mąkę do rozczynu, ponieważ wtedy mąką dostarcza drożdżom tlen.
- Ważnym składnikiem ciasta drożdżowego jest również sól. Można powiedzieć, że jest tak samo istotna jak drożdże. Jednak nie należy dodawać jej bezpośrednio do drożdży. Lepiej połączyć ją z przesianą mąką, ponieważ jej bezpośrednio styczność z drożdżami może spowolnić lub zabić działanie drożdży.
- Ważnym elementem, który wpływa na to, czy ciasto drożdżowe się uda, czy nie jest etap wyrastania. Ciasto drożdżowe potrzebuje dwukrotnego wyrastania. Pierwsze następuje po wyrobieniu i powinno trwać od 1 do 2 godzin, a drugie po przełożeniu ciasta do formy i powinno trwać 30 minut. W każdym z tych kroków ciasto powinno podwoić swoją objętość. W trakcie wyrastania ciasto drożdżowe powinno być przykryte: czystą, bawełnianą ściereczką lub folią spożywczą.
- Ostatnim etapem tworzenia ciasta drożdżowego jest pieczenie. Należy włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika do 180°C, grzałka góra- dół na ok. 45- 50 minut. Należy sprawdzać patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Po upieczeniu drożdżowe wypieki należy trzymać w foremce przez krótki czas, ponieważ długie studzenie w foremce może doprowadzić do zaparzenia się ciasta. Najlepiej ochłodzić je na kratce.
CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ
SKŁADNIKI:
na rozczyn:
- 125 ml ciepłego mleka
- 12 g drożdży instant Delecta (1,5 saszetki)
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki
na ciasto:
- 640 g mąki pszennej
- 1 szczypta soli
- 100 g cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego Delecta
- 125 ml ciepłego mleka
- 2 jajka
- 100 g stopionego masła
na kruszonkę:
- 150 g mąki pszennej
- 75 g cukru
- 75 g masła
1 łyżka mleka do posmarowania ciasta
PRZYGOTOWANIE:
Przygotuj rozczyn – w kubku wymieszaj ciepłe mleko, drożdże, cukier i mąkę o odstaw na 5-10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę wymieszaj z solą, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodaj rozkłócone jajka i podrośnięty rozczyn. Wyrób na gładkie i elastyczne ciasto, w trakcie dodając ciepłego mleka oraz roztopione masło. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i ostaw do wyrośnięcia na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto uderz lekko pięścią, by je odgazować, wyjmij z miski i chwilę zgnieć. Przełóż do prostokątnej formy o wymiarach 25 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
W małeJ misce umieść mąkę i cukier. Dodaj pokrojone w kostkę masło i dłońmi rozetrzyj wszystko na kruszonkę. Ciasto posmaruj mlekiem i posyp kruszonka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz ok. 40 minut.
Jeśli brakuje Ci czasu i szukasz gotowego rozwiązania, wypróbuj gotową mieszankę Ciasto drożdżowe Delecta.