Składniki
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 1/2 szklanki melasy lub syropu klonowego
- 100 g masła, miękkiego
- 1 duże jajko
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Delecta
- szczypta soli
- biały lukier Delecta
Przygotowanie
KROK 1: W dużej misce wymieszaj mąkę, imbir, cynamon, goździki, sodę oczyszczoną i sól. W osobnej misce ubij masło z cukrem brązowym na puszystą masę. Dodaj melasę (lub syrop klonowy) i jajko, ubijając do połączenia składników.
KROK 2: Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając do uzyskania jednolitej masy. Uformuj z ciasta kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
KROK 3: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość około 3-4 mm. Za pomocą foremek do ciastek wytnij kształty.
KROK 4: Ułóż ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, ponieważ ciasteczka nieco się rozrosną podczas pieczenia.
KROK 5: Piecz ciasteczka przez około 8-10 minut, aż będą lekko złociste. Po upieczeniu wyjmij je z piekarnika i pozwól im ostygnąć na kratce. Możesz udekorować je białym lukrem.