Ekspresowe batoniki z masła orzechowego z pistacjami i polewą czekoladową
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
6-8
czas przygotowania:
30 min.
Składniki
- 90 g oleju kokosowego
- 160 g masła orzechowego
- 90 g cukru pudru
- 6-8 orzechów laskowych Bakalland (ilość uzależniona od ilości batoników)
- garść pistacji Bakalland
- polewa smak ciemnej czekolady Delecta
Przygotowanie
KROK 1: W kielichu blendera umieść olej kokosowy, masło orzechowe oraz cukier puder. Zblenduj na jednolitą masę.
KROK 2: Foremki na muffiny wyłóż paskami wyciętymi z papieru do pieczenia i wlej po ok. 1,5 łyżki masy na batoniki.
KROK 3: W orzechową masę włóż po orzechu laskowym i wstaw do lodówki na około godzinę.
KROK 4: Pistacje obierz i posiekaj. Przygotuj polewę wg jednego z dwóch sposobów:
W kąpieli wodnej: Torebkę umieścić w wysokim naczyniu z gorącą, ale nie wrzącą wodą na około 5 min. (do momentu rozpuszczenia polewy). Wydłuż czas rozpuszczania polewy, jeśli to konieczne. UWAGA: Polewy nie można gotować.
W kuchence mikrofalowej: Torebkę umieścić w pozycji pionowej na środku tacy obrotowej mikrofalówki, nastawionej na najniższą moc (max. 360W) i około 1 minutę (w zależności od mikrofalówki czas podgrzewania może być inny). Nie wkładaj kilku torebek polewy równocześnie.
Stężałą masę orzechową polej płynną polewą.
KROK 5: Jeszcze płynną czekoladę posyp posiekanymi pistacjami i wstaw do lodówki na ok. 3-4 godziny. Batoniki przechowujemy do 7 dni w lodówce.