Składniki
- 300 g markiz czekoladowych
- 70 g masła
- 350 g puree z dyni
- drobno starta skórka z 1 pomarańczy
- 1 kg twarogu sernikowego z kubełka
- 250 mascarpone
- 200 g cukru
- 1 cukier wanilinowy Delecta
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 budyń wanilinowy Delecta
- 3 jajka
Polewa:
- 50 g białej czekolady
- 3 łyżki jogurtu
Przygotowanie
KROK 1: Ciasteczka zmiel w malakserze na proszek, dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj. Wyłóż na spód i boki tortownicy o średnicy 24 cm. i dokładnie ugnieć szklanką.
KROK 2: W misce umieść puree z dyni, skórkę z pomarańczy, twaróg sernikowy i mascarpone. Zmiksuj wszystko mikserem. Dodaj cukier, cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną, budyń waniliowy oraz jajka i jeszcze raz zmiksuj na gładką masę.
KROK 3: Masę serowo wyłóż na spód z ciastek. Sernik piecz 60 minut w 180 stopniach C. Po ostudzeniu zdejmij obręcz i schłódź sernik w lodówce.
KROK 4: Białą czekoladę roztop i wymieszaj z jogurtem. Polewą polej sernik i poczekaj, aż polewa zastygnie.