Ciastka maślane - duszki na Halloween
Składniki
- 225 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 150 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta
- 350 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- szczypta soli
- biały lukier Delecta do dekoracji
- Fajny pisak XXL - czarny Delecta
Przygotowanie
Krok 1: W dużej misce ubij masło i cukier puder na jednolitą masę. Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy, kontynuuj ubijanie, aż wszystkie składniki będą dobrze połączone.
Krok 2: W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Następnie dodaj stopniowo suche składniki do mokrych, mieszając, aż powstanie jednolite ciasto.
Krok 3: Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut. To pozwoli ciastu stwardnieć i będzie łatwiejsze do uformowania.
Krok 4: Rozwałkuj ciasto na lekko oprószonej mąką powierzchni na grubość około 5 mm. Wykorzystaj wykrawaczkę w kształcie duszków, aby wycinać ciastka. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 5: Upiecz ciastka w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 10-12 minut, aż brzegi będą lekko zrumienione. Po wystudzeniu ciastek, ozdób je białym lukrem, tak, aby wierzch ciastek był biały. Gdy lukier zastygnie, to za pomocą pisaka narysuj oczy i buzię. I ciasteczka na Halloween gotowe.