Ajerkoniak - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 1l
Czas przygotowania: 30 min.

Składniki

  • 10 żółtek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka spirytusu (można użyć wódki, jeśli wolisz łagodniejszy smak)
  • 1 szklanka mleka pełnotłustego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta

Przygotowanie

KROK 1: W rondlu, na małym ogniu, podgrzewaj mleko, dodaj ekstrakt waniliowy. Gdy mleko będzie ciepłe, ale nie wrzące (około 60 stopni), wyłącz ogień.

KROK 2: W misce ubij żółtka z cukrem na jasnożółty, gładki krem.

KROK 3: Powoli, cienkim strumieniem, dolewając podgrzewane mleko do miski z żółtkami i cukrem, cały czas mieszając (aby uniknąć ścięcia żółtek).

KROK 4: Do uzyskanej masy powoli dodawaj spirytus (lub wódkę), cały czas mieszając.

KROK 5: Przecedź gotowy ajerkoniak przez sitko lub gazę do czystej butelki lub innego naczynia. Przechowuj w chłodnym miejscu. Ajerkoniak jest najlepszy po kilku dniach, kiedy składniki dobrze się połączą.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy