Składniki
- 10 żółtek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka spirytusu (można użyć wódki, jeśli wolisz łagodniejszy smak)
- 1 szklanka mleka pełnotłustego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta
Przygotowanie
KROK 1: W rondlu, na małym ogniu, podgrzewaj mleko, dodaj ekstrakt waniliowy. Gdy mleko będzie ciepłe, ale nie wrzące (około 60 stopni), wyłącz ogień.
KROK 2: W misce ubij żółtka z cukrem na jasnożółty, gładki krem.
KROK 3: Powoli, cienkim strumieniem, dolewając podgrzewane mleko do miski z żółtkami i cukrem, cały czas mieszając (aby uniknąć ścięcia żółtek).
KROK 4: Do uzyskanej masy powoli dodawaj spirytus (lub wódkę), cały czas mieszając.
KROK 5: Przecedź gotowy ajerkoniak przez sitko lub gazę do czystej butelki lub innego naczynia. Przechowuj w chłodnym miejscu. Ajerkoniak jest najlepszy po kilku dniach, kiedy składniki dobrze się połączą.