Racuchy z jabłkami - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 min.

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2 średnie jabłka
  • olej do smażenia

Przygotowanie

KROK 1: W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.

KROK 2: W innym naczyniu roztrzep jajka, a następnie dodaj do nich mleko. Stopniowo wlewaj mleczną mieszankę do suchej mieszanki mąki, cały czas mieszając, aby uzyskać gładkie ciasto.

KROK 3: Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój je w drobne kawałki lub cienkie plastry. Dodaj pokrojone jabłka do ciasta i delikatnie wymieszaj.

KROK 4: Rozgrzej olej na patelni. Za pomocą łyżki nakładaj porcje ciasta na gorący olej, formując małe placuszki.

KROK 5: Smaż racuchy na średnim ogniu, aż staną się złote z obu stron. Po usmażeniu wyjmij racuchy i odsącz je na papierowym ręczniku.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy