Składniki
- 200 g masła
- 4 jajka
- 100 ml wody
- ciasto czekoladowe Delecta
- 4 banany
- 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
- 750 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 opakowania mixu do śmietany Delecta
Przygotowanie
KROK 1: Masło rozpuść w rondelku i ostudź.
KROK 2: W misce umieść rozpuszczone masło, jajka, wodę i zawartość opakowania z ciastem czekoladowym. Miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 4 minuty. Ciasto przelej do tortownicy o średnicy 26 cm posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 175 stopni C, do suchego patyczka. Ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź.
KROK 3: Z ciasta wydrąż środek, pozostawiając spód oraz brzegi. Wydrążone ciasto pokrusz i odstaw na później.
KROK 4: Banany obierz i przekrój wzdłuż na pół. Ułóż je na spodzie ciasta i skrop sokiem z cytryny.
KROK 5: Zimną śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru i miksów do śmietany. Dodaj do niej łyżkę okruszków ciasta i wymieszaj. Ubitą śmietanę rozłóż na bananach, tworząc kopiec. Posyp go odłożonymi okruszkami z ciasta.
KROK 6: Ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny lub na całą noc.
Któż z nas nie kojarzy tej kultowej słodkości, której wygląd przypomina ziemię z kretowiskiem? Kopiec kreta to prawdziwy klasyk wśród domowych wypieków, którego nie można przeoczyć podczas rodzinnych uroczystości czy spotkań z przyjaciółmi. Charakterystyczne ciemne okruchy ciasta na wierzchu skrywają pod sobą puszysty biszkopt oraz krem z bananami, które stanowią serce tego deseru. Dla wielu jest to smak dzieciństwa, który przypomina chwile spędzone przy rodzinnym stole. Jeśli chcesz przyrządzić ten wspaniały deser w domu, to wypróbuj przepis na kopiec kreta. Jest prostszy, niż się wydaje. Co więcej, wzbogacając go o banany, zyskasz jeszcze bardziej intensywne i bogate doznanie smakowe. Domowy kopiec kreta z bananami to propozycja dla tych, którzy chcą dodać tradycyjnemu przepisowi nieco egzotyki. Spróbuj, a przekonasz się, że ciasto kopiec kreta to nie tylko smak, ale także cudowne wspomnienia.