
Składniki
Ciasto:
- 160 g mąki pszennej
 - 100 g mąki ziemniaczanej
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
 - 4 jajka
 - 3/4 szklanki cukru
 - 1 łyżka cukru wanilinowego Delecta
 - 1/3 szklanki oleju roślinnego
 - 1,2 kg jabłek
 - cukier puder do posypania
 
Przygotowanie
KROK 1
KROK 1: W misce wymieszaj mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
KROK 2: W innej misce umieść jajka z cukrem i cukrem wanilinowym i ubij na puszystą masę przez 4-5 minut. Stopniowo dodaj olej, a następnie mąki z proszkiem do pieczenia, stale miksując masę.
KROK 3: Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój je na plasterki. Do ciasta wrzuć połowę jabłek i wymieszaj.
KROK 4: Tortownicę o wymiarach ok. 24 cm. posmaruj tłuszczem i wysyp mąką. Wlej do niej ciasto. Na wierzchu ułóż pozostałe plasterki jabłek. Piecz ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni C.
KROK 5: Ciasto ostudź i przed podaniem posyp cukrem pudrem.





