Składniki
- 1 kg dojrzałych śliwek (najlepiej węgierek)
- 200 g cukru
- 3 łyżeczki cukru migdałowego Delecta
- Sok z 1 cytryny (opcjonalnie, dla dodania lekko kwaśnego smaku)
Przygotowanie
KROK 1: Śliwki myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki. Następnie umieszczamy je w dużym garnku.
KROK 2: Dodajemy do garnka cukier i cukier z cynamonem, a także sok z cytryny, jeśli używamy. Mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły.
KROK 3: Gotujemy śliwki na średnim ogniu, regularnie mieszając, aż zaczną się rozpadać i zredukują swoją objętość. Proces ten może zająć od 1 do 2 godzin.
KROK 4: Kiedy masa będzie już gęsta i lekko się przyczepia do łyżki, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 15 minut, stale mieszając, aby nie przypalić.
KROK 5: Gorące powidła przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia do góry dnem. Po ostygnięciu przechowujemy w chłodnym miejscu.