
Trudność:
1 / 3
Ilość porcji:
2x0,6l
Czas przygotowania:
20 min.
Składniki
- 1 kg śliwek
 - 500 g cukru
 - 2 łyżki wody
 - 1 Dżemix uniwersalny 2:1 Delecta
 
Przygotowanie
KROK 1: Śliwki umyj i usuń pestki. Pokrój je na mniejsze części. Przełóż owoce go do garnka i wymieszaj z dżemixem uniwersalnym. Dodaj odrobinę wody. Zagotuj, ciągle mieszając.
KROK 2: Dodaj 500 g cukru. Zagotuj ponownie. Gotuj 5-7 minut, aż śliwki się rozpadną.
KROK 3: Garnek zdejmij z ognia. Mieszaj masę do zniknięcia piany.
KROK 4: Gorącym dżemem napełnij czyste, wyparzone słoiki i natychmiast zamknij. Słoiki postaw na kilka minut do góry dnem.




