Omlet biszkoptowy - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Omlet biszkoptowy
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 1
czas przygotowania: 15 min.

Składniki

  • 4 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła lub oleju do smażenia

Przygotowanie

KROK 1: Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.

KROK 2: Żółtka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszaj.

KROK 3: Dodaj ubite białka do masy żółtkowej, delikatnie mieszając od dołu do góry, aby nie zniszczyć struktury piany.

KROK 4: Na dużej patelni rozgrzej masło lub olej. Gdy będzie gorące, wlej masę jajeczną i smaż na średnim ogniu około 2-3 minuty, aż spód się zrumieni.

KROK 5: Delikatnie odwróć omlet na drugą stronę za pomocą szerokiej łopatki. Smaż kolejne 2 minuty, aż obie strony będą złoto-brązowe. Dodaj swoje ulubione dodatki: dżem, świeże owoce, syrop klonowy, krem czekoladowy czy orzechy. 

Pamiętaj, omlet biszkoptowy jest delikatny, więc obracaj go ostrożnie. Smacznego!

Omlet biszkoptowy

Ocena:
1 2 3 4 5

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz

+