Jogurtowe babeczki z galaretką wiśniową - videoprzepis
Składniki
- Specjalne foremki silikonowe z przykrywkami z wypustką
- 500 ml jogurtu naturalnego greckiego
- 500 ml śmietany kremówki
- 80 g cukru pudru
- 15 g żelatyny Delecta
- 1 opakowanie galaretki o smaku wiśniowym Delecta
- 70 ml wody
- 1 opakowanie płatków czekoladowych Decorada Delecta
Przygotowanie
Jogurtowe babeczki z galaretkowym sercem w środku. Sprawdź jak je przygotować i zaskoczyć gości!
KROK 1: 15 g żelatynę w proszku zalać 70 ml zimnej wody, postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia.
KROK 2: Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące).
KROK 3: 250 g jogurtu lekko podgrzać, a następnie dodać do niego rozpuszczona żelatynę, dokładnie wymieszać, przestudzić (ale nie można dopuścić do stężenia).
KROK 4: Wystudzony jogurt wymieszać z resztą – 250g.
KROK 5: Śmietanę kremówkę i cukier puder umieścić w misie miksera i ubić na sztywno.
KROK 6: Do jogurtu z żelatyną dodać ubitą kremówkę, w 3 turach, delikatnie mieszając szpatułką, aż do połączenia się masy.
KROK 7: Gotową masę jogurtową przełożyć do specjalnych foremek, do których dołączone są wieczka z wypustką.
KROK 8: Schłodzić w lodówce do stężenia, przez kilka godzin.
KROK 9: W tym czasie przyrządzić galaretkę rozpuszczając ją w 200 ml wody.
KROK 10: Galaretkę wlać do powstałych w babeczkach dziurek. Odstawić do zastygnięcia.
KROK 11: Wierzch obsypać posypką dekoradą płatki czekoladowe i udekorować owocami.
Kilka chwil i nowoczesne babeczki jogurtowe gotowe 🙂