Do przygotowania choinki z pierników potrzebne są:
- 1 opakowanie pierniczków Delecta
- 1 jajo
- 75 g miękkiej margaryny lub masła
- foremki-gwiazdki w 4 różnych rozmiarach
- lukier królewski
- cukier puder
Przygotowanie ozdoby na stół w postaci choinki z pierniczków zaczynamy od upieczenia pierniczków według przepisu na opakowaniu. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2 cm i wycinamy 4 rozmiary gwiazdek. Pierniczki wstawiamy do rozgrzanego do temperatury 180ºC (bez termoobiegu) i pieczemy przez 10-12 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy pierniczki do wystudzenia.
W międzyczasie przygotowujemy lukier królewski z tego przepisu i przystępujemy do składania choinki. Na drewnianej desce układamy największą gwiazdkę, którą smarujemy z wierzchu lukrem. Nakładamy kolejną warstwę i powtarzamy poprzedni krok aż do momentu, gdy na czubku choinki ułożymy najmniejszą gwiazdkę. Ozdobę wykańczamy oprószając choinkę słodkim „śniegiem” – cukrem pudrem.