Nie tylko latem desery bez pieczenia to szybki sposób na to, aby w kilka chwil wyczarować słodką ucztę. O ich powodzeniu często decyduje zawartość żelatyny w przepisie (lub jej wegańskiego odpowiednika – agaru).
Na co trzeba uważać w deserach z żelatyną?
1. Kłopot z tężeniem deseru – żelatyna mogła nie zostać dokładnie rozpuszczona, połączona z masą, było jej za mało lub została zagotowana.
2. Przygotowanie deseru na bazie owoców tropikalnych – świeże owoce takie jak ananas, kiwi, figi czy papaja zawierają enzymy, które uniemożliwiają tężenie galaretki. W takich deserach stosujemy galaretkę na bazie karagenu, np. taką, albo korzystamy z owoców w puszce.
3. Żelatyna zbita w grudki – dodając żelatynę do masy np. serowej należy pamiętać, aby oba płyny miały zbliżoną temperaturę. Jeśli chcemy usztywnić np. zimną śmietanę kremówkę, warto pamiętać, aby żelatynę rozpuszczać w małej ilości śmietany i stopniowo wyrównywać temperaturę obu płynów przed połączeniem.