Mus peanut butter z jadalną ziemią i prażonymi migdałami
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
4
czas przygotowania:
20 min.
Składniki
Składniki:- 8 ciemnych ciasteczek typu markizy
- 2 łyżki maku Bakalland
- 500 ml śmietanki 30-36%
- 2 opakowania mixu do śmietany Delecta
- 2 łyżki masła orzechowego
- 20 g cukru pudru
- 1 opakowanie polewy smak mlecznej czekolady Delecta
- 50 g płatków migdałowych Bakalland
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie
Małe porcje deserów to szał imprez. Dzięki temu możesz spróbować kilku i nie mieć wyrzutów sumienia.
- Przygotowujemy karmelizowane migdały.
- Na patelni, na małej mocy rozpuszczamy 2 łyżki cukru (nie mieszamy na tym etapie), dodajemy migdały i prażymy ok. 4 minuty, aż cukier oblepi ich powierzchnię, odkładamy do ostygnięcia.
- Ciasteczka i mak umieszczamy w moździerzu i rozdrabniamy na drobne okruszki, wsypujemy je na spód słoiczków.
- Następnie ubijamy śmietankę, pod koniec ubijania dodajemy mix do śmietany, cukier puder i masło orzechowe.
- Mus przekładamy do słoiczków na warstwę “ziemi” (można to zrobić za pomocą rękawa cukierniczego bez żadnej końcówki, tak aby nie ubrudzić ścianek słoiczków).
- Przygotowujemy polewę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie polewamy ją mus.
- Na wierzchu deserków układamy chrupiące karmelizowane migdały.
Mus peanut butter w nowoczesnym podaniu to nasza propozycja na popołudnie czy imprezę.