Łatwe bułeczki pszenne - Delektujemy.pl
Trudność: 3 / 3
Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:

Przygotowanie

Lubicie bułeczki na śniadanie? Macie ulubione dodatki? Sezam a może czarnuszka? Nic prostszego! Wypróbuj najłatwiejszy na świecie przepis na rumiane bułeczki :)

  1. Mieszamy cukier i drożdże instant w jednym naczyniu. Dodajemy 50 ml wody. Całość mieszamy i przykrywamy ściereczką na 10 minut. Dobrze, żeby zaczyn robił się w ciepłym miejscu.
  2. W misce mieszamy mąkę, sól, olej oraz zaczyn z drożdży i dodajemy pozostałą wodę.
  3. Ciasto należy wyrabiać ręką, najlepiej przez kilka minut do momentu, kiedy odejdzie od ręki. Ciasto zostawiamy w misce do 30 minut, żeby wyrosło.
  4. Wyjmujemy ciasto na blat i wyrabiaj kilak minut. Kiedy jest potrzeba podsypujemy lekko mąką.
  5. Piekarnik nagrzewamy na 230ºC . Ciasto staramy się podzielić na około 10-12 równych kawałków.
  6. Bułeczki układamy na blaszce, w odstępach około 6 cm, gdyż bułki dość mocno wyrastają.
  7. Każdą bułeczkę posypujemy wg uznania np. sezamem, czarnuszką, pestkami dyni.
  8. Blachę umieszczamy w piekarniku na 12 - 15 minut.
  9. Po wystudzeniu bułeczki są gotowe do jedzenia.
  10. Smacznego!

 

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy