Babeczki marchewkowe z pankejkami
Trudność:
3 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasta marchewkowego Delecta
- 3 jaja
- 150 ml oleju
- 10 ml wody
- 1 opakowanie serka mascarpone
- 250 ml śmietanki 30%
- 1 szklanka mąki
- 1 jajo
- ¾ szklanki mleka
- 35 g rozpuszczonego masła
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Delecta; cukier puder do oprószenia
- opcjonalnie miód lub syrop klonowy do ozdoby
- szczypta soli
Przygotowanie
A co powiecie na to, by świętowanie urodzin zacząć na słodko i to już od samego rana? Pyszna babeczka poleca się zaraz po śniadaniu :)
- Przygotowujemy formę do wypieku babeczek, papilotki, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Mieszankę do ciasta marchewkowego łączymy z jajami, olejem, wodą. Tak przygotowane ciasto przekładamy do 12 foremek i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie babeczki wyciągamy i studzimy.
- Serek macarpone miksujemy ze schłodzonym mlekiem i śmietanką.
- Z mąki, jajka, ¾ szklanki mleka, stopionego masła, proszku do pieczenia i szczypty soli przygotowujemy ciasto na pankejki. Blendujemy.
- Na rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką smażymy małe placuszki, po około 1 minucie z każdej strony.
- Na babeczki nakładamy krem, a na wierzch kładziemy po 2 pankejki. Górę babeczki posypujemy cukrem pudrem dla ozdoby i dekorujemy pikiem.
Idealne połączenie śniadania i deseru!