Ciastka drożdżowe cynamonowe
Trudność:
3 / 3
ilość porcji:
15
czas przygotowania:
150 min.
Składniki
Ciasto:- 500 g mąki pszennej
- 4 jaja (2 całe i 2 żółtka)
- 60 g cukru
- 160 ml mleka
- 80 g masła
- 5 g drożdży instant Delecta
- 30 g cukru
- 5 g cynamonu
Przygotowanie
Wiecie, jak rozweselić nawet największego smutasa? Bukietem ciastek drożdżowych cynamonowych!
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Blachę z wyposażenia wykładamy papierem do pieczenia.
- Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy około 10 minut.
- Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny.
- Rozwałkowujemy na cienki placek i posypujemy na całej powierzchni cukrem, wymieszanym z cynamonem.
- Zwijamy w roladę i tniemy na kawałki grubości 2 cm tak jak kopytka.
- Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
- Smarujemy pozostałym białkiem i pieczemy około 15 minut.
- Dekorujemy ulubionymi pikami.
Na widok takiego bukietu od razu maluje się uśmiech od ucha do ucha.