Ciastka drożdżowe cynamonowe - Delektujemy.pl
Trudność: 3 / 3
Ilość porcji: 15
Czas przygotowania: 150 min.

Składniki

Ciasto:Posypka:
  • 30 g cukru
  • 5 g cynamonu

Przygotowanie

Wiecie, jak rozweselić nawet największego smutasa? Bukietem ciastek drożdżowych cynamonowych!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Blachę z wyposażenia wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy około 10 minut.
  4. Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny.
  5. Rozwałkowujemy na cienki placek i posypujemy na całej powierzchni cukrem, wymieszanym z cynamonem.
  6. Zwijamy w roladę i tniemy na kawałki grubości 2 cm tak jak kopytka.
  7. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
  9. Smarujemy pozostałym białkiem i pieczemy około 15 minut.
  10. Dekorujemy ulubionymi pikami.

Na widok takiego bukietu od razu maluje się uśmiech od ucha do ucha.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy