Letnio i lekko - karpatka arbuzowa
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasta karpatka Delecta
- 250 ml wody
- 125 g margaryny
- 4–5 jaj (w zależności od wielkości)
- ¼ średniego arbuza – 500 ml
- 200 g masła lub margaryny
- 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie
Karpatka arbuzowa to lekki, letni deser, który możecie przygotować w zaledwie godzinę. Czy może być coś wspanialszego?
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni C (bez termoobiegu).
- Dwie blaszki o wymiarach 12 x 26 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Wodę gotujemy z margaryną i dodajemy zawartość torebki z ciastem, rozcierając masę.
- Do chłodnej masy wbijamy jaja i miksujemy na najwyższych obrotach przez 5 minut.
- Ciasto przekładamy do blaszek, rozsmarowując na papierze.
- Pieczemy około 25 minut do uzyskania złocistego koloru.
- Arbuza obieramy ze skóry, wyjmujemy pestki i za pomocą blendera miksujemy go na gładką masę tak, aby powstało około 500 ml soku.
- Zawartość torebki z kremem mieszamy w 200 ml soku arbuzowego, a pozostały sok gotujemy.
- Do gotującego się soku wlewamy rozprowadzony proszek i chwilę gotujemy, energicznie rozcierając ewentualne grudki.
- Krem studzimy i miksujemy z miękkim tłuszczem.
- Na dolną warstwę wystudzonego ciasta wykładamy przygotowany krem i przykrywamy górną warstwą ciasta.
- Karpatkę posypujemy cukrem pudrem.
- Dekorujemy pikiem.
Ze szklanką chłodnej lemoniady nie ma sobie równych!