Koktajl agrestowy na mleku z orzechów brazylijskich - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 min.

Składniki

Składniki:

Przygotowanie

Koktajl z domowego mleka z orzechów brazylijskich możemy zabrać ze sobą do pracy lub na piknik. Doda energii i będzie świetną przekąską!

  1. Orzechy zalewamy szklanką wody i zostawiamy na około 5-6 godzin.
  2. Po tym czasie miksujemy je blenderem i przecedzamy mleko przez sitko lub odciskamy przez gazę.
  3. Mleko odstawiamy, a do powstałej na sitku papki dolewamy kolejną szklankę wody i ponownie miksujemy oraz przecedzamy.
  4. Czynność powtarzamy z 3 szklankami wody, aż uzyskamy pożądaną ilość mleka. Resztki orzechów usuwamy.
  5. Agrest myjemy i odcinamy końcówki. Na patelni rozgrzewamy cukier i topimy na karmel. Następnie wrzucamy agrest i karmelizujemy go przez 2-3 minuty.
  6. Skarmelizowany agrest miksujemy blenderem z mlekiem z orzechów, a z karmelu za pomocą widelca robimy igiełki.
  7. Koktajl schładzamy przed podaniem lub rozlewamy do szklanek schłodzonych w zamrażalniku.
  8. Do dekoracji koktajlu wykorzystujemy karmelowe igiełki.

Kwaśny agrest złagodzi swój smak, jeśli zostanie skarmelizowany. Będzie pysznie!

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy