Leniwe pierogi z karmelizowanymi jabłkami, daktylami i cynamonem - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 15 min.

Składniki

Ciasto:

Przygotowanie

Leniwy weekend? W takiej sytuacji najlepszy wybór to pierogi leniwe z pysznym dodatkami, których przygotowanie zajmuje kilka chwil.

  1. Twaróg przecieramy przez sitko.
  2. Do sera dodajemy ricottę, jajo i mąkę, a następnie mieszamy całość płaskim mieszadłem na średnich obrotach do wyrobienia ciasta (około 5 minut).
  3. Blat podsypujemy mąką, a z ciasta formujemy wałek o szerokości około 2 cm, spłaszczamy go ręką i tniemy ukośnie na kawałki o długości około 3-4 cm.
  4. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w plasterki, podobnie robimy z daktylami.
  5. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy owoce i podgrzewamy cały czas mieszając, a na końcu dosypujemy cukier cynamonowy i smażymy, aż jabłka się zarumienią i otuli je cukier.
  6. W garnku gotujemy wodę, a gdy zacznie wrzeć wrzucamy pierożki i gotujemy we wrzątku przez 3-4 minuty, aż wypłyną na wierzch.
  7. Gotowe kluseczki podajemy z karmelizowanymi owocami i jogurtem naturalnym.
  8. Dekorujemy danie ulubionym pikiem.

Pierogi leniwe w towarzystwie jabłek, daktyli i cynamonu to smak, który chyba każdemu kojarzy się z dzieciństwem. Pyszne i sycące!

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy