Leniwe pierogi z karmelizowanymi jabłkami, daktylami i cynamonem
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
2
czas przygotowania:
15 min.
Składniki
Ciasto:- 120 g mąki pszennej
- 80 g sera ricotta
- 100 g twarogu półtłustego
- 1 jajo
- 2 łyżki masła
- 6 daktyli Bakalland
- 2 średnie; twarde jabłka
- 1 opakowanie cukru cynamonowego Delecta
- 100 g jogurtu naturalnego
Przygotowanie
Leniwy weekend? W takiej sytuacji najlepszy wybór to pierogi leniwe z pysznym dodatkami, których przygotowanie zajmuje kilka chwil.
- Twaróg przecieramy przez sitko.
- Do sera dodajemy ricottę, jajo i mąkę, a następnie mieszamy całość płaskim mieszadłem na średnich obrotach do wyrobienia ciasta (około 5 minut).
- Blat podsypujemy mąką, a z ciasta formujemy wałek o szerokości około 2 cm, spłaszczamy go ręką i tniemy ukośnie na kawałki o długości około 3-4 cm.
- Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w plasterki, podobnie robimy z daktylami.
- Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy owoce i podgrzewamy cały czas mieszając, a na końcu dosypujemy cukier cynamonowy i smażymy, aż jabłka się zarumienią i otuli je cukier.
- W garnku gotujemy wodę, a gdy zacznie wrzeć wrzucamy pierożki i gotujemy we wrzątku przez 3-4 minuty, aż wypłyną na wierzch.
- Gotowe kluseczki podajemy z karmelizowanymi owocami i jogurtem naturalnym.
- Dekorujemy danie ulubionym pikiem.
Pierogi leniwe w towarzystwie jabłek, daktyli i cynamonu to smak, który chyba każdemu kojarzy się z dzieciństwem. Pyszne i sycące!