Piernik z karmelizowanymi gruszkami i migdałami
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
10
czas przygotowania:
90 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasta piernik Delecta
- 3 jaja
- 175 ml wody
- 250 g margaryny
- 4 gruszki
- 300 ml alkoholu
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki masła
- 50 g migdałów w płatkach Bakalland
- 1 opakowanie polewy smak ciemnej czekolady Delecta
Przygotowanie
Gruszki po skarmelizowaniu smakują znakomicie - zwłaszcza jako nadzienie pysznego piernika!
- Rozpuszczamy i studzimy margarynę.
- W wysokim naczyniu mieszamy wodę z margaryną, dodajemy jaja, wsypujemy zawartość opakowania i miksujemy około 4 minuty.
- Przygotowujemy dwie okrągłe blaszki do ciasta: większą i mniejszą. Mniejszą blaszkę można też zastąpić metalową miską o średnicy mniejszej niż blaszka.
- Do większej blaszki wlewamy ciasto, a na wierzchu ciasta, na środku, układamy mniejszą blaszkę (metalową miskę) obciążoną kulkami do pieczenia lub metalowym, ciężkim przedmiotem, tak by po upieczeniu powstało wgłębienie w kształcie koła, w którym umieścimy owoce.
- Wstawiamy ciasto do lekko podgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 170−180 stopni C (bez termooobiegu) około 45−50 minut.
- Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
- Gruszki obieramy, układamy w rondlu, zalewamy alkoholem i gotujemy około 15 minut, a następnie kroimy je w ćwiartki.
- Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy na nią gruszki, po czym dodajemy miód i karmelizujemy owoce przez około 4 minuty.
- Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i ściągamy górną foremkę.
- Powstałe wgłębienie wypełniamy polewą o smaku czekolady, a następnie umieszczamy w nim gruszki.
- Wierzch gotowego ciasta posypujemy prażonymi płatkami migdałów.
- W gotowe ciasto wbijamy piki.
Ciasto pięknie się prezentuje - a przez wyborny smak raczej zbyt długo nie będzie pełnić roli dekoracji stołu. :)