Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
- 100 g zimnej margaryny lub masła
- 1 jajo
- 1-2 łyżki mąki pszennej do podsypania
- 8 mandarynek bez pestek
- 2 żółtka
- 1 granat
- 250 ml śmietany 30%
- 3/4 szklanki mleka
- 6 łyżek cukru
- szklanka wody
- 4 łyżki masła
- 100 ml śmietany 30%
Przygotowanie
Mandarynki to owoce budzące skojarzenie ze Świętami Bożego Narodzenia. To zatem dobra okazja, by przygotować pyszną, owocową tartę.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni C (bez termoobiegu).
- Wsypujemy zawartość torebki z ciastem do głębokiej miski, dodajemy jajo i tłuszcz.
- Miksujemy składniki przez około 2-3 minuty do połączenia się składników.
- Smarujemy tłuszczem dno formy do wypieku tart (o średnicy około 28 cm).
- Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką.
- Wykładamy ciastem dno i boki formy, a następnie nakłuwamy je widelcem.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut, aż ciasto się zarumieni. Odstawiamy je do wystudzenia.
- Śmietanę przelewamy do garnka i podgrzewamy (przez 3 minuty) na średnim ogniu z dodatkiem żółtek, cały czas mieszając, aż zgęstnieje.
- Wylewamy nadzienie na podpieczone ciasto.
- Mandarynki obieramy oraz wydobywamy ziarna z granatu. Owoce wykładamy na nadzienie.
- W rondelku gotujemy cukier z wodą, mieszając od czasu do czasu, aż całość zbrązowieje - wówczas zdejmujemy z palnika, dodajemy masło i 100 ml śmietany.
- Powstałym karmelem polewamy wyłożone na tartę owoce.
- Całość wstawiam do lodówki na 2 godziny, by nadzienie stężało.
- Tartę uzupełniamy dekoracją w formie pika.
Pełna kolorów tarta z mandarynkami i granatami zaskoczy gości soczystymi kolorami i wyjątkowym smakiem.