Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
- 1 jajo
- 125 g zimnej margaryny lub masła
- 1-2 łyżki mąki pszennej (do podsypania ciasta)
- 450 g wiśni
- 2 żółtka
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 4 łyżki cukru
- 100 g marcepanu
- 8 plasterków ananasa (świeżego lub z puszki)
Przygotowanie
Połączenie słodkiego, soczystego ananasa z kwaśnym kremem waniliowo-wiśniowym to niebanalny pomysł na wiosenny deser.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190ºC (bez termoobiegu).
- Miksujemy zawartość torebki z ciastem, z jajem i tłuszczem do połączenia się składników (przez około 2-3 minuty).
- Smarujemy tłuszczem dno formy do wypieku tart (o średnicy około 28 cm).
- Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką. Wykładamy ciastem dno i boki formy, a następnie nakłuwamy je widelcem.
- Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 20-30 minut, aż ciasto się zarumieni. Odstawiamy je do wystudzenia.
- Wiśnie myjemy, odsączamy i ucieramy blenderem na mus.
- Do musu dodajemy cukier, śmietanę, marcepan oraz żółtka. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
- Wylewamy masę na podpieczony, lekko przestudzony spód tarty i wstawiamy do piekarnika na 20 minut.
- Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
- Ananasa obieramy i kroimy w plastry lub odcedzamy z zalewy.
- Wykładamy na ostudzoną tartę z nadzieniem wiśniowym.
- Schłodzoną tartę dekorujemy pikiem.
Orzeźwiający smak tarty to świetna propozycja na weekendowy wypiek dla całej rodziny.