
Jabłka nadziewane z kajmakiem
Składniki
Składniki:
- 4 duże jabłka,
- 200 g kajmaku tradycyjnego Delecta,
- 50 g posiekanych orzechów włoskich lub migdałów,
- 1 łyżka rodzynek,
- 1 łyżka suszonej żurawiny,
- 1 łyżka masła,
- 3–4 łyżki wybranej posypki Dekorada Delecta.
Przygotowanie
KROK 1: Odetnij wierzchy jabłek i wydrąż gniazda nasienne.
KROK 2: Wymieszaj orzechy, rodzynki, żurawinę i 3 łyżki kajmaku na gęstą masę, nadziej jabłka. Na wierzchu każdego jabłka połóż mały kawałek masła.
KROK 3: Piecz 25–30 min w 180°C, aż będą miękkie.
KROK 4: Pozostały kajmak lekko podgrzej, polej nim gorące jabłka i od razu posyp kolorową posypką Delecta.
KROK 5: Podawaj na ciepło, opcjonalnie z kleksem bitej śmietany.
Delektujmy się smakiem z Delecta!




