Ciasto z rabarbarem i kruszonką - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasto z rabarbarem i kruszonką
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 75 min.

Składniki

Na ciasto:

Na nadzienie:

  • 500 g rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie, jeśli rabarbar puszcza dużo soku)

Na kruszonkę:

Przygotowanie

PRZEPIS NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 24 CM

KROK 1: Umyj i pokrój rabarbar na kawałki długości ok. 5–6 cm. Wymieszaj z cukrem i odstaw na 10 minut. Nadmiar soku możesz odlać lub wymieszać rabarbar z mąką ziemniaczaną.

KROK 2: Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawaj jajka, jedno po drugim, dobrze miksując po każdym. Na końcu wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Zmiksuj do połączenia składników. Przełóż ciasto do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem.

KROK 3: Na wierzchu ciasta ułóż równo kawałki rabarbaru, lekko wciskając je w masę.

KROK 4: Wymieszaj mąkę z cukrem i cukrem cytrynowym. Dodaj zimne masło i rozetrzyj palcami lub posiekaj nożem, aż powstaną okruchy. Posyp kruszonką ciasto z rabarbarem.

KROK 5: Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C (góra-dół) i piecz przez 45–50 minut, aż wierzch się zarumieni, a patyczek wbity w ciasto będzie suchy.

Ciasto z rabarbarem i kruszonką - Delektujemy.pl

Dobra rada:

Jeśli Twój rabarbar jest wyjątkowo kwaśny, przed pieczeniem możesz obtoczyć go w cukrze waniliowym Delecta lub oprószyć cienką warstwą cynamonu – to złagodzi smak i doda wyjątkowego aromatu.

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Ocena:
1 2 3 4 5

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz

+