Sernik malinowy na zimno - Delektujemy.pl
Trudność: 2 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 30min + 4h min.

Składniki

Spód:

  • 200 g herbatników (pełnoziarniste lub klasyczne)
  • 100 g masła

Warstwa malinowa:

  • 300 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 2–3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny Delecta  

Masa serowa:

Dekoracja:

  • świeże maliny
  • listki mięty

Przygotowanie

PRZEPIS NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 24 CM

KROK 1: Zmiksuj herbatniki na piasek, wymieszaj z roztopionym masłem. Wyłóż spód tortownicy, dociśnij. Wstaw do lodówki na czas przygotowania reszty.

KROK 2: Maliny podgrzej z cukrem, aż puszczą sok. Zblenduj na gładko, a następnie przetrzyj przez sito, by usunąć pestki.

KROK 3: Żelatynę namocz w 2 łyżkach zimnej wody, odstaw na 5 min, następnie podgrzej (uważaj by nie zagotować!), wymieszaj z musem malinowym. Wylej na schłodzony spód. Wstaw do lodówki do lekkiego stężenia (ok. 30–45 min).

KROK 4: Przygotuj masę serową: żelatynę namocz w 3 łyżkach zimnej wody, odstaw na 5 min, następnie rozpuść. Ubij śmietankę na sztywno. W osobnej misce wymieszaj serek z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Dodaj rozpuszczoną żelatynę (przestudzoną, ale płynną) do masy serowej - wymieszaj. Delikatnie wmieszaj bitą śmietanę. Wylej masę serową na warstwę malinową. Wstaw do lodówki na min. 4 godziny lub na całą noc.

KROK 5:  Przed podaniem udekoruj sernik świeżymi malinami i listkami mięty.

 

Dobra rada - Delektujemy.pl

Dobra rada

Aby masa serowa była idealnie gładka, przed dodaniem bitej śmietany dokładnie wymieszaj serek z cukrem i żelatyną – unikniesz grudek.

Sernik malinowy na zimno - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy