
Ciasto z borówkami i białą czekoladą
Składniki
Na ciasto:
- 75 g masła
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią Delecta
- 85 ml oleju roślinnego
- 125 g jogurtu greckiego
- kilka kropel aromatu cytrynowego Delecta
- 215 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 125 g borówek amerykańskich
Na dżem borówkowy:
- 50 g borówek amerykańskich
- 25 g cukru
- kilka łyżek wody
Na ganache:
- 50 ml śmietanki 30% tłuszczu
- 2 opakowania kropelek z białej czekolady Delecta
Przygotowanie
PRZEPIS NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 24 CM
KROK 1: Masło roztop w rondelku i odstaw do ostygnięcia. Do miski wbij jajka, dodaj cukier oraz cukier wanilinowy. Miksuj przez 2-3 minuty do uzyskania białej piany. Dodaj olej, roztopione masło, jogurt naturalny oraz aromaty cytrynowy. Zmiksuj do połączenia.
KROK 2: Mąkę oraz proszek do pieczenia wsyp na sitko i przesiej do ciasta. Wymieszaj do połączenia. Okrągłą tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej połowę ciasta, wsyp borówki i zalej pozostałym ciastem. Piecz przez 30-35 minut w temperaturze 170 stopni C do suchego patyczka. Odstaw do ostudzenia.
KROK 3: Przygotuj dżem borówkowy - 50 g borówek umieść w rondelku razem z cukrem i wodą. Gotuj przez 10 minut, następnie przetrzyj przez sitko.
KROK 4: W innym rondelku zagotuj śmietankę, następnie dodaj kropelki z białej czekolady i odstaw na 2 minuty. Wymieszaj do uzyskania gładkiej polewy. Gotowym ganachem polej wystudzone ciasto. Na wierzchu punktowo nałóż dżem borówkowy i przy pomocy wykałaczki zrób w polewie „esy floresy”, aby uzyskać ozdobny marmurowy wzór. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, aż polewa stężeje.
