Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:

Lukier:

Przygotowanie

KROK 1: Masło roztop na patelni. Białka oddziel od żółtek. Wyciśnij sok z pomarańczy.

KROK 2: W misce umieść żółtka i cukier i utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier ze skórką pomarańczową, aromat pomarańczowy, roztopione masło oraz sok wyciśnięty z pomarańczy. Wszystko razem zmiksuj do połączenia się składników. Białka ubij na sztywno i delikatnie połącz je z ciastem przy pomocy łopatki.

KROK 3: Formę na babkę posmaruj masłem i wysyp mąką. Wlej ciasto i wyrównaj. Piecz ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Babkę ostudź i wyjmij z formy.

KROK 4: Przygotuj lukier z cukru pudru, soku pomarańczowego i wrzątku. Polej nim babkę i posyp skórką pomarańczową.

Babka pomarańczowa - wideo - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy