Składniki
Szpinakowy biszkopt:
- 75 g świeżego szpinaku
- 100 g cukru
- 2 jajka L
- 1/2 opakowania cukru ze skórką pomarańczową Delecta
- 110 g mąki tortowej
- 50 ml oleju
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
Krem do przełożenia rolady:
- 120 g mascarpone
- 80 ml śmietanki 30%
- 2 łyżeczki cukru pudru
Krem do wypełnienia deseru:
- 250 g mascarpone
- 200 g śmietanki 30%
- 1 opakowanie mixu do śmietany Delecta
- 1-2 łyżki cukru pudru ( wg uznania )
Frużelina:
- 100 g mrożonych/świeżych malin
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki skrobii ziemniaczanej
- 1 łyżeczka galaretki malinowej Delecta
- ok. 150 g malin/borówek/truskawek
Przygotowanie
Wielkość miski: średnica Ok 20-22 cm
KROK 1: Maliny z cukrem podgrzać aż do zagotowania. Skrobię wymieszać w niewielkiej ilości i wlać do gotujących się malin - chwilę gotować, zdjąć garnek z palnika, wsypać galaretkę, dobrze wymieszać, wystudzić, schłodzić.
KROK 2: Żółtka oddzielić od białek. Szpinak zblendować z olejem na papkę. Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier. Kiedy piana będzie gęsta, dodawać po jednym żółtku, nie przerywając miksowania. Masę jajeczną połączyć stopniowo ze szpinakiem. Mąkę wymieszać z proszkiem i dodać w kilku partiach do masy jajecznej. Biszkopt wylać na formę wyłożona papierem do pieczenia o wymiarach 24 x 26 cm. Piec Ok 25 minut w 180 stopniach bez termoobiegu.
Po wyjęciu biszkoptu z piekarnika od razu zdjąć papier i zawinąć ostrożnie w ściereczkę, wystudzić.
KROK 3: Składniki na krem do rolady ubić na sztywno. Biszkopt delikatnie rozwinąć, wyłożyć krem ( powinno go być dosyć cienko), zawinąć biszkopt w roladę, zabezpieczyć by nie wysechł i schłodzić.
KROK 4: Miskę wyłożyć folią spożywczą. Roladę kroić na ok. 1 cm kawałki i układać w misce, wykładając kawałkami dno. Wstawić miskę do lodówki.
KROK 5: Przygotować krem do wypełnienia deseru. Składniki ubić na sztywno. Dodać łyżkę frużeliny i krótko wymieszać ale niedokładnie by była widoczna frużelina.
KROK 6: Wykładać do miski naprzemiennie krem, owoce i frużelinę. Deser wstawić na Ok 2 godziny do lodówki a następnie przełożyć na paterę.
