Trudność: 2 / 3
Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Szpinakowy biszkopt:

Krem do przełożenia rolady:

  • 120 g mascarpone
  • 80 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Krem do wypełnienia deseru:

Frużelina:

  • 100 g mrożonych/świeżych malin
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki skrobii ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka galaretki malinowej Delecta  
  • ok. 150 g malin/borówek/truskawek

Przygotowanie

Wielkość miski: średnica Ok 20-22 cm

KROK 1: Maliny z cukrem podgrzać aż do zagotowania. Skrobię wymieszać w niewielkiej ilości i wlać do gotujących się malin - chwilę gotować, zdjąć garnek z palnika, wsypać galaretkę, dobrze wymieszać, wystudzić, schłodzić.

KROK 2: Żółtka oddzielić od białek. Szpinak zblendować z olejem na papkę. Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier. Kiedy piana będzie gęsta, dodawać po jednym żółtku, nie przerywając miksowania. Masę jajeczną połączyć stopniowo ze szpinakiem. Mąkę wymieszać z proszkiem i dodać w kilku partiach do masy jajecznej. Biszkopt wylać na formę wyłożona papierem do pieczenia o wymiarach 24 x 26 cm. Piec Ok 25 minut w 180 stopniach bez termoobiegu.
Po wyjęciu biszkoptu z piekarnika od razu zdjąć papier i zawinąć ostrożnie w ściereczkę, wystudzić. 

KROK 3: Składniki na krem do rolady ubić na sztywno. Biszkopt delikatnie rozwinąć, wyłożyć krem ( powinno go być dosyć cienko), zawinąć biszkopt w roladę, zabezpieczyć by nie wysechł i schłodzić. 

KROK 4: Miskę wyłożyć folią spożywczą. Roladę kroić na ok. 1 cm kawałki i układać w misce, wykładając kawałkami dno. Wstawić miskę do lodówki.

KROK 5: Przygotować krem do wypełnienia deseru. Składniki ubić na sztywno. Dodać łyżkę frużeliny i krótko wymieszać ale niedokładnie by była widoczna frużelina.

KROK 6: Wykładać do miski naprzemiennie krem, owoce i frużelinę. Deser wstawić na Ok 2 godziny do lodówki a następnie przełożyć na paterę. 

Zuccotto - wideo - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy