30min 4 porcje Łatwy
Zielona sałatka ze szparagami, szpinakiem i groszkiem cukrowym

Zielona sałatka ze szparagami, szpinakiem i groszkiem cukrowym

Składniki

Na sałatkę:

  • wiązka zielonych szparagów
  • 4 garści szpinaku baby
  • ½ filiżanki groszku cukrowego
  • 7 truskawek
  • 1 opakowanie Chrupiącej sałatki Bakalland
  • 10 g masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka octu balsamico
  • sól, pieprz

Jak przygotować zieloną sałatkę?

Szparagi to jedne z najpyszniejszych warzyw. Niestety, sezon na nie trwa bardzo krótko. Koniecznie trzeba dobrze go wykorzystać!

  1. Szparagi obieramy, odrywamy zdrewniałe końcówki i blanszujemy przez 2 minuty w gorącej wodzie.
  2. Zblanszowane szparagi kroimy na pół w poprzek i smażymy na maśle przez 5-6 minut.
  3. Szparagi oprószamy solą i pieprzem.
  4. Truskawki oczyszczamy z szypułek i kroimy na połówki.
  5. Szpinak myjemy i odsączamy.
  6. Wszystkie składniki mieszamy, posypujemy pestkami, a na koniec skrapiamy oliwą i octem.

Szybka sałatka sprawdzi się, kiedy nie mamy ochoty na długie pichcenie. Idealnie dopasowane smaki zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: