
Wuzetka
Trudność:
3 / 3
Ilość porcji:
20
Czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 6 jaj
 - 140 g cukru
 - 100 g masła
 - 40 mąki pszennej
 - 40 g kakao
 - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
 
- 1 opakowanie mixu do śmietany Delecta
 - 500 ml śmietanki 30-36%
 - 40 g cukru pudru
 - 1 łyżka soku z cytryny
 
- kilka łyżek powideł
 
- 50 ml kawy
 - 10 ml rumu
 
- 200 g czekolady gorzkiej
 - 40 ml śmietanki 36%
 
Przygotowanie
Najbardziej warszawskie wśród stołecznych ciastek. I choć ma dopiero pół wieku, zawróciło w głowach kilku pokoleniom warszawiaków i turystom z całego świata.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu), a dużą prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia.
 - Żółtka ubijamy z cukrem i masłem.
 - Powoli mieszając, dodajemy ubitą pianę z białek.
 - Gdy masa będzie jednolita, dodajemy, mieszając powoli, kakao z mąką i proszkiem do pieczenia.
 - Przekładamy masę do blachy i pieczemy około 20 minut.
 - Zimną śmietankę ubijamy z mixem do śmietany na sztywną pianę.
 - Dodajemy cukier puder, sok z cytryny i ubijamy, aż wszystkie składniki się dobrze wymieszają.
 - Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej.
 - Dodajemy gorącą śmietankę i porządnie mieszamy.
 - Ostudzony biszkopt przekrawamy na pół.
 - Nasączamy kawą z rumem obie połówki.
 - Na dolną połówkę nakładamy krem.
 - Drugą połówkę smarujemy cienko powidłami i przykrywamy nią warstwę kremu.
 - Na wierzch nakładamy i równo rozprowadzamy masę czekoladową.
 - Dekorujemy pikiem.
 
Hipotez na temat pochodzenia intrygującej nazwy tego ciastka jest wiele, ale nic nie staje na przeszkodzie, by spróbować poszukać nowych podczas konsumpcji pysznego torciku W-Z. :)
