Składniki
- 500 g ciemnego ciasta biszkoptowego
- 150 g mascarpone
- 100 g kremu czekoladowego
- 25 g wiórków kokosowych Bakalland
Ciasto biszkoptowe:
- 5 jajek
- 125 g cukru
- 160 g mąki pszennej tortowej
- 30 g kakao
- 1⁄2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 2 łyżki oleju
Dodatkowo:
- 270 g białej czekolady
- 2 łyżki oleju
- posypki do dekoracji
- Fajny pisak w różnych kolorach marki Delecta
- patyczki do nadziewania cake popsów
- żelowe barwniki spożywcze: czerwony, żółty, zielony
Przygotowanie
KROK 1: Przygotuj biszkopt. Ubijaj białka, a w międzyczasie bardzo powoli dosypuj cukier niewielkimi porcjami. Następnie pojedynczo dodawaj żółtka, po każdym miksuj do połączenia składników. Na koniec w dwóch porcjach dodaj mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, a potem olej - wymieszaj.
KROK 2: Ciasto wylej do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piecz około 25-30 minut. Odstaw do wystudzenia.
KROK 3: Przygotuj cake popsy. Ciasto biszkoptowe pokrusz, dodaj mascarpone, krem czekoladowy, wiórki i wyrabiaj do uzyskania jednolitej, lepkiej masy. Można użyć robota kuchennego. Formuj jajeczka lub kulki o wadze około 28-30 g.
KROK 4: Przygotowane słodkości ułóż w płaskiej formie i wstaw do zamrażarki na około 20 minut.
KROK 5: W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę, dodaj olej i wymieszaj.
KROK 6: Po schłodzeniu ciasteczkowych lizaków wbijaj patyczki w słodkości, aby zrobić otwór a następnie wyjmij i zanurz go w czekoladzie i umieszczaj patyki w cake popsach. Następnie wstaw do lodówki na kilka minut, aby czekolada stężała. Potem możesz przejść do zanurzania słodkości w polewie.
KROK 7: Rozlej czekoladę do kubków i dodaj barwniki, wymieszaj. Zanurz kulki w czekoladzie i chwilę trzymaj nad kubkami, aby spłynął nadmiar polewy. Jeżeli chcesz udekorować je posypką, zrób to od razu po wyjęciu „lizaka” z czekolady. Dekoracje pisakami zrób, gdy czekolada zastygnie.