Składniki
Ciasto:- 500 g mąki pszennej
- 3 żółtka
- 230 ml mleka
- 1 saszetka drożdży instant Delecta
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki cukru
- 400 g twarogu
- 100 g cukru
- 2 jaja
- 1 białko
Przygotowanie
Wiadomo, że najpiękniejsze wianki mają białogłowy, ale za to najsmaczniejsze powstają od 1947 roku w debrzneńskiej, rodzinnej piekarni.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180°C.
- Składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania zwartej konsystencji.
- Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny.
- Twaróg mieszamy z jajami i cukrem.
- Gdy ciasto podrośnie, wyrabiamy przez 2 minuty i dzielimy na 3 części.
- Każdą część rozwałkowujemy na długi placek, o wymiarach około 80 x 15 cm.
- Wzdłuż dłuższego boku nakładamy farsz i zwijamy każdy placek w długi rulon, tak by farsz był zamknięty w środku.
- Końcówki powstałych wałków zaklejamy dokładnie.
- Wszystkie walce układamy obok siebie, łączymy końce z jednej strony i zaplatamy luźny warkocz.
- Teraz łączymy oba końce warkocza, tak by powstał wianek.
- Ciasto kładziemy na blasze i odstawiamy przykryte do wyrośnięcia.
- Smarujemy białkiem i pieczemy około 40 minut.
- Gotowy wianek możemy polukrować.
- Dekorujemy pikiem.
Na szczęście, teraz możemy go odtworzyć we własnej kuchni.