Wegańskie brownie - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 45 min.

Składniki

Brownie:

Polewa czekoladowa:

  • 1/2 szklanki mleka roślinnego (np. migdałowego, sojowego)
  • 1/2 szklanki wegańskich wiórków czekoladowych
  • 2 łyżki syropu z agawy lub innego wegańskiego słodzika

Przygotowanie

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. W małej misce połącz suche składniki: mąkę, cukier trzcinowy, kakao w proszku, proszek do pieczenia i sól.

KROK 2: W osobnej, większej misce wymieszaj mokre składniki: wodę, olej roślinny oraz ekstrakt z wanilii. Dodaj suche składniki do mokrych i mieszaj, aż składniki się połączą, ale staraj się nie mieszać zbyt długo.

KROK 3: Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 20x20 cm. Wyrównaj powierzchnię.

KROK 4: Piecz w piekarniku przez 20-25 minut lub do momentu, gdy patyczek wbity w środek ciasta wyjdzie z niewielką ilością okruchów. Po upieczeniu ostudź brownie w formie na kratce.

KROK 5: Przygotuj polewę czekoladową. W małym rondelku podgrzej mleko roślinne, nie doprowadzając do wrzenia. Dodaj wegańskie wiórki czekoladowe i syrop z agawy, mieszając do rozpuszczenia czekolady. Gdy polewa będzie gładka, równomiernie rozprowadź ją na ostudzonym brownie.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy