
Warstwowy deser z chrupiącym spodem
Składniki
- kruche ciasteczka (herbatniki, digestive lub inne ulubione) – 200 g
- masło – 100 g
- Galaretka Delecta – 70 g (np. smak truskawkowy)
- Galaretka mleczna Delecta – 60 g (np. smak śmietanki)
- mleko – 500 ml
- świeże owoce
- świeża mięta
Przygotuj:
- malakser lub blender
- ringi do uformowania deserów
- papier do pieczenia
Przygotowanie
KROK 1: Przygotuj spód z pokruszonych ciasteczek. Ciasteczka zmiel w malakserze lub blenderze. Dodaj rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj całość.
KROK 2: Na deskę połóż papier do pieczenia, a następnie ustaw na nim ringi.
KROK 3: Na dno każdego ringu nałóż warstwę ciasteczkowego spodu i dokładnie dociśnij.
KROK 4: Przygotuj galaretkę klasyczną zgodnie z instrukcją na opakowaniu i pozostaw do wystudzenia. Palcem lub pędzelkiem rozsmaruj cienką warstwę galaretki na ciasteczkowym spodzie i wstaw na około godzinę do lodówki, aby zabezpieczyć go przed wchłanianiem kolejnych warstw.
KROK 5: Na zabezpieczony spód wlej porcję galaretki klasycznej truskawkowej Delecta i wstaw do lodówki na ok. 2-3 godziny, aby stężała.
KROK 6: Przygotuj galaretkę mleczną śmietankową Delecta zgodnie z instrukcją na opakowaniu – rozpuszczając ją w zagotowanym mleku. Następnie rozlej ją na wcześniej przygotowane warstwy galaretki.
KROK 7: Desery wstaw ponownie do lodówki na ok. 2-3 godziny do stężenia.
KROK 8: Gotowe desery wyjmij z ringów i udekoruj ulubionymi owocami oraz listkami mięty.
Delektujmy się smakiem z Delecta!