Warstwowy deser z chrupiącym spodem - Delektujemy.pl

Składniki

  • kruche ciasteczka (herbatniki, digestive lub inne ulubione) – 200 g
  • masło – 100 g
  • Galaretka Delecta – 70 g (np. smak truskawkowy)
  • Galaretka mleczna Delecta – 60 g (np. smak śmietanki)
  • mleko – 500 ml
  • świeże owoce
  • świeża mięta

Przygotuj:

  • malakser lub blender
  • ringi do uformowania deserów
  • papier do pieczenia

Przygotowanie

KROK 1: Przygotuj spód z pokruszonych ciasteczek. Ciasteczka zmiel w malakserze lub blenderze. Dodaj rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj całość.

KROK 2: Na deskę połóż papier do pieczenia, a następnie ustaw na nim ringi.

KROK 3: Na dno każdego ringu nałóż warstwę ciasteczkowego spodu i dokładnie dociśnij.

KROK 4: Przygotuj galaretkę klasyczną zgodnie z instrukcją na opakowaniu i pozostaw do wystudzenia. Palcem lub pędzelkiem rozsmaruj cienką warstwę galaretki na ciasteczkowym spodzie i wstaw na około godzinę do lodówki, aby zabezpieczyć go przed wchłanianiem kolejnych warstw.

KROK 5: Na zabezpieczony spód wlej porcję galaretki klasycznej truskawkowej Delecta i wstaw do lodówki na ok. 2-3 godziny, aby stężała.

KROK 6: Przygotuj galaretkę mleczną śmietankową Delecta zgodnie z instrukcją na opakowaniu – rozpuszczając ją w zagotowanym mleku. Następnie rozlej ją na wcześniej przygotowane warstwy galaretki.

KROK 7: Desery wstaw ponownie do lodówki na ok. 2-3 godziny do stężenia.

KROK 8: Gotowe desery wyjmij z ringów i udekoruj ulubionymi owocami oraz listkami mięty.

Delektujmy się smakiem z Delecta!

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy