Wakacyjne eklerki - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 250 ml wody
  • 4 jajka
  • szczypta soli
Krem:Polewa:
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie

Słodkie, wakacyjne lenistwo należy uczcić słodkim, wakacyjnym deserem - eklerkami!

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180°C (bez termoobiegu), a blachę z wyposażenia wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, zdejmujemy na chwilę, dodajemy mąkę i szczyptę soli.
  3. Wstawiamy z powrotem na ogień i mieszamy cały czas, aż masa zgęstnieje i zacznie łatwo odchodzić od garnka (około 5 minut). Odstawiamy na kilka minut.
  4. Do masy wbijamy po jednym jajku i dokładnie mieszamy.
  5. Napełniamy masą rękaw cukierniczy i wyciskamy na blachę 12 podłużnych kształtów, pozostawiając pomiędzy nimi odstęp.
  6. Pieczemy przez 25-30 minut, a na 5 minut przed końcem uchylamy drzwiczki.
  7. Budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
  8. Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej.
  9. Upieczone i ostudzone ciasteczka przekrajamy na pół.
  10. Górę eklerka zanurzamy w polewie i czekamy, aż nadmiar spłynie. Odstawiamy na kratkę do ostygnięcia.
  11. Spód każdego ciasteczka napełniamy masą budyniową i przykrywamy wierzchem z czekoladą.
  12. Ozdabiamy pikiem.

Jeden za udane wakacje, drugi za słoneczną pogodę, a kolejne za...słodkie wakacyjne lenistwo. :)

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy