Składniki
Ciasto:- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 250 ml wody
- 4 jajka
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
- 750 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu o smaku waniliowym Delecta
- 200 g czekolady mlecznej
- 2 łyżki masła
Przygotowanie
Słodkie, wakacyjne lenistwo należy uczcić słodkim, wakacyjnym deserem - eklerkami!
- Piekarnik nagrzewamy do 180°C (bez termoobiegu), a blachę z wyposażenia wykładamy papierem do pieczenia.
- Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, zdejmujemy na chwilę, dodajemy mąkę i szczyptę soli.
- Wstawiamy z powrotem na ogień i mieszamy cały czas, aż masa zgęstnieje i zacznie łatwo odchodzić od garnka (około 5 minut). Odstawiamy na kilka minut.
- Do masy wbijamy po jednym jajku i dokładnie mieszamy.
- Napełniamy masą rękaw cukierniczy i wyciskamy na blachę 12 podłużnych kształtów, pozostawiając pomiędzy nimi odstęp.
- Pieczemy przez 25-30 minut, a na 5 minut przed końcem uchylamy drzwiczki.
- Budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
- Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej.
- Upieczone i ostudzone ciasteczka przekrajamy na pół.
- Górę eklerka zanurzamy w polewie i czekamy, aż nadmiar spłynie. Odstawiamy na kratkę do ostygnięcia.
- Spód każdego ciasteczka napełniamy masą budyniową i przykrywamy wierzchem z czekoladą.
- Ozdabiamy pikiem.
Jeden za udane wakacje, drugi za słoneczną pogodę, a kolejne za...słodkie wakacyjne lenistwo. :)