Składniki
Ciasto:- 100 g mąki żytniej razowej
- 100 g mąki pszennej
- 5 g sody oczyszczonej Delecta
- 2 jaja
- 200 ml mleka
- 2 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżki miodu gryczanego
- olej ryżowy do posmarowania gofrownicy
- 200 g truskawek lub wiśni
- 10 g miodu
Przygotowanie
Wafle gdańskie, obok ciast drożdżowych i ucieranych babek, to pozycja obowiązkowa w kuchni pomorskiej.
- Do wysokiego naczynia wsypujemy suche składniki, dodajemy żółtka, mleko, śmietanę i miód.
- Dokładnie mieszamy.
- Białka ubijamy i delikatnie łączymy z ciastem.
- Rozgrzewamy gofrownicę, smarujemy olejem i nakładamy ciasto.
- Pieczemy 2-3 minuty, aż ciasto się przyrumieni i będzie odchodzić od gofrownicy bez użycia siły.
- Truskawki (lub wiśnie) zagotowujemy, gotując na małym ogniu stale mieszając, do momentu aż zgęstnieją.
- Jeśli trzeba, słodzimy konfiturę miodem.
- Gotowe wafle przekładamy truskawkową konfiturą.
- Dekorujemy pikiem.
Dawniej Pomorzanie spędzali z nim wiele przyjemnych chwil w asyście kawy. Wiadomo, grunt to doborowe towarzystwo. :)