Składniki
Ciasto:- 150 g mąki
- 100 g cukru
- 80 g miękkiego masła
- 100 g orzechów laskowych Bakalland
- 25 g migdałów Bakalland
- 30 g kakao
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietanki 36%
Przygotowanie
Ciasteczka z kremem czekoladowym to wspaniała propozycja na długi dzień w pracy. Słodka ucieszka z pewnością przywoła uśmiech na Waszych twarzach!
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160°C (bez termoobiegu), a blachę z wyposażenia wykładamy papierem.
- Orzechy, migdały, cukier i masło miksujemy razem.
- Do masy dodajemy mąkę i kakao, całość dokładnie mieszając.
- Z masy formujemy wałek, zawijamy w folię i wstawiamy do zamrażarki na minimum 30 minut.
- Zmrożone ciasto kroimy na krążki o grubości 1 cm i formujemy kulki.
- Układamy kuleczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i za pomocą widelca delikatnie spłaszczamy.
- Pieczemy przez około 20 minut, po czym odstawiamy do wystudzenia.
- Śmietankę doporowadzamy do wrzenia i odstawiamy.
- Dodajemy pokruszoną czekoladę i czekamy, aż się rozpuści.
- Odstawiamy masę do lodówki na minimum 1 godzinę.
- Po tym czasie smarujemy jedno ciasteczko masą i sklejamy z drugim.
- Pojemnik z ciasteczkami dekorujemy pikiem.
Z takim deserem dzień staje się dużo lepszy.