2h 12 porcji Łatwy
Tort z lekką pianką
Tort z lekką pianką

Tort z lekką pianką

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • 1/2 l śmietany 36%
  • 250 ml soku grejpfrutowego
  • 20 g żelatyny Delecta
  • 2-3 łyżki wrzątku
  • 150 g mlecznych pianek w białej czekoladzie
  • 1 łyżka cukru pudru

Masa maślana:

  • 100 g masła
  • 1 łyżka cukru pudru

Dekoracja:

  • 200 g czekolady plastycznej
  • masa cukrowa
  • barwniki (opcjonalnie)

Jak przygotować tort z lekką pianką?

Na specjalną okazję, potrzebny jest specjalny tort. Najlepiej taki, który zaskakuje smakiem, zupełnie jak tort z grapefruitowo-czekoladowym środkiem.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu), a tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Oddzielamy białka od żółtek.
  3. Białka ubijamy na sztywno z 3 łyżkami cukru i szczyptą soli.
  4. Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem na puch.
  5. Masę łączymy z mąką tortową i białkami, delikatnie mieszając.
  6. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy 45 minut.
  7. Odstawiamy do wystudzenia, następnie przekrawamy na dwa krążki.
  8. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżeczkach wrzącej wody.
  9. Sok z grapefruita gotujemy, czekoladę łamiemy i wrzucamy do soku.
  10. Całość podgrzewamy do połączenia składników, następnie dodajemy żelatynę i odstawiamy do ostygnięcia.
  11. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem 1 łyżki cukru pudru.
  12. Do bitej śmietany dodajemy lekko tężejącą masę grapefruitowo-czekoladową.
  13. Pierwszy blat ciasta nasączamy delikatnie syropem z cytryny, układamy piankowe kostki i zalewamy wszystko masą śmietanową. Całość przykrywamy drugim blatem.
  14. W razie potrzeby możemy wyciąć z ciasta dowolny kształt lub w przypadku tortów piętrowych – zwiększyć ilość składników.
  15. Masą maślaną wyrównujemy brzegi i wierzch ciasta.
  16. Dekorujemy dowolnie, wykorzystując masę cukrową i czekoladę plastyczną.
  17. Serwując ozdabiamy pikiem.

Słodki, lekki i zaskakujący. Wprost idealny!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: