Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie biszkoptu Delecta
- 4 jaja
- 30 ml wody
- 1 opakowanie kremu karpatka Delecta
- 200 g białej czekolady
- 400 ml mleka
- 200 g masła
- 90-100 ml wody
- 2-3 łyżki alkoholu (wódka lub spirytus)
Przygotowanie
Wyjątkowe okazje wymagają wyjątkowej oprawy. A jeśli mowa o wyjątkowej oprawie, torty są w tej kwestii wyjątkowo wyspecjalizowane!
- Okrągłą tortownicę o średnicy około 24 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180⁰C (bez termoobiegu).
- W głębokiej misce miksujemy mieszankę do wypieku biszkoptu z jajami i wodą przez 4‒5 min.
- Gotową masę przekładamy do przygotowanej tortownicy i pieczemy przez 30 minut.
- Po ostygnięciu kroimy biszkopt na 3 części.
- Owoce kroimy w kostkę lub małe cząstki.
- Białą czekoladę łamiemy, rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia.
- Zawartość kremu karpatka mieszamy z 1 szklanką mleka, a pozostałe mleko zagotowujemy. Do ciepłego mleka dodajemy krem i mieszamy do zgęstnienia.
- Wystudzony krem karpatka miksujemy na gładko z białą czekoladą i masłem.
- Alkohol mieszamy z ciepłą wodą i w ten sposób powstaje poncz.
- Pierwszy krążek ciasta nasączamy 1/3 ponczu, wykładamy 1/4 kremu i 1/3 owoców, a następnie przykrywamy go drugim krążkiem ciasta.
- Drugi krążek ciasta nasączamy kolejną 1/3 ponczu, wykładamy 1/4 masy kremowej i 1/3 owoców.
- Ostatni krążek ciasta nasączamy resztą ponczu i nakładamy na dwie warstwy tortu.
- Na ostatnią warstwę ciasta wykładamy pozostałą część masy kremowej i dokładnie smarujemy wierzch i boki.
- 100 g gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy 60 g masła i mieszamy do rozpuszczenia.
- Dekorujemy wierzch ciasta polewą i pozostałymi owocami, a boki obsypujemy kamyczkami czekoladowymi.
- Tort wstawiamy na kilka godzin do lodówki, do stężenia.
- Przed serwowaniem ozdabiamy pikiem.
Smakuje wyjątkowo!