Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie biszkoptu Delecta
- 4 jaja
- 30 ml wody ;200 ml śmietanki kremówki
- 1 opakowanie mixu do śmietany Delecta
- 200 g serka mascarpone
- 250 g marmolady z dzikiej róży
- 100 g wiórków kokosowych Bakalland
- gałązka owocu róży
Przygotowanie
Przewrotne połączenie smaków lata i jesieni może zaskoczyć niejednego łakomczucha. Tort różano-kokosowy nie tylko zaskakuje smakiem, ale w dodatku jest idealny zarówno na wyjątkową okazję, jak i popołudniową kawę z przyjaciółką.
- Dno tortownicy o średnicy około 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180°C (bez termoobiegu).
- Mieszankę do wypieku biszkoptu miksujemy z jajami i wodą na gładką masę.
- Ciasto wlewamy do formy i pieczemy około 40 minut.
- Po wystudzeniu ciasta kroimy je w połowie na dwie części.
- W wysokim naczyniu ubijamy na sztywno śmietankę z torebką mixu.
- Śmietanę łączymy z serkiem mascarpone i dokładnie mieszamy łyżką.
- Górę ciasta smarujemy od spodu cienką warstwą marmolady, a pozostałą przekładamy na spód.
- Na marmoladę nakładamy warstwę z 3/4 kremu i przykrywamy górną połową ciasta.
- Boki i górę złożonego ciasta smarujemy resztą kremu i obficie obsypujemy wiórkami kokosowymi.
- Ozdabiamy pikiem.
Zaskakująco pyszne połączenie, prawda?