Tort pomarańczowo-kawowy - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:

Przygotowanie

Żeby śpioch nie przespał całych urodzin, celebrację trzeba rozpocząć od sprawdzonych metod. Polecamy rozbudzanie śpiocha pyszną niespodzianką.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180⁰C (bez termoobiegu).
  2. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Mieszankę do wypieku biszkoptu mieszamy z jajami i wodą.
  4. Przekładamy ciasto i pieczemy przez 45 minut.
  5. Ciasto odstawiamy do wystudzenia, po czym kroimy na trzy blaty.
  6. Budyń* gotujemy z dodatkiem 350 ml mleka i 5 łyżek cukru, a następnie przykrywamy go szczelnie folią spożywczą i studzimy.
  7. Wystudzony budyń miksujemy z serkiem mascarpone.
  8. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, a po wystudzeniu wlewamy wąskim strumieniem do kremu, cały czas miksując.
  9. Następnie do kremu dodajemy kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz krążki daktyli, całość dokładnie mieszając.
  10. Z 2 pomarańczy wyciskamy sok, mieszamy go z 150 ml espresso oraz likierem pomarańczowym.
  11. Ponczem nasączamy krążki biszkoptu.
  12. Masę krówkową rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  13. Poszczególne blaty przekładamy kremem, a wierzch ciasta polewamy masą krówkową.
  14. Z pomarańczy wycinamy cienkie plastry i przystrajamy nimi ciasto z góry.
  15. Dekorujemy pikiem.

Udało się rozbudzić śpiocha? :) * jako alternatywę dla kremu budyniowego możemy wykorzystać krem karpatka i przygotować go zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy