Tort makowy - Delektujemy.pl
Trudność: 3 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Ciasto:Dekoracja:

Przygotowanie

Tort makowy to świetna opcja na rocznice i jubileusze podczas Bożego Narodzenia - smakować będzie jednak przez cały rok!

  1. Zalewamy mak wrzącym mlekiem i odstawiamy na noc.
  2. Następnego dnia nagrzewamy piekarnik do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  3. Ubijamy żółtka z cukrem, cukrem smak migdałowy i masłem na puch.
  4. Dodajemy do masy mak, starte na grubych oczkach jabłka i resztę składników poza białkami, dokładnie mieszamy.
  5. Ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem.
  6. Przekładamy je do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
  7. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 1,5 godziny.
  8. Polewę roztapiamy w kąpieli wodnej.
  9. Polewamy starannie wystudzony tort, dekorujemy orzechami i okolicznościowym pikiem.

Pyszny tort posiada bogaty smak ze względu na jabłka i moc bakalii - bardzo szybko zniknie ze stołu!

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy