Składniki
Ciasto:- 300 g maku Bakalland
- 300 ml mleka
- 250 g masła
- 8 jaj
- 485 g cukru
- 1 opakowanie cukru smak migdałowy Delecta
- 600 g jabłek
- 60 g kaszy manny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 50 g rodzynek Bakalland
- 50 g orzechów włoskich Bakalland
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 opakowanie polewy smak ciemnej czekolady Delecta
- kilka orzechów włoskich Bakalland
Przygotowanie
Tort makowy to świetna opcja na rocznice i jubileusze podczas Bożego Narodzenia - smakować będzie jednak przez cały rok!
- Zalewamy mak wrzącym mlekiem i odstawiamy na noc.
- Następnego dnia nagrzewamy piekarnik do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
- Ubijamy żółtka z cukrem, cukrem smak migdałowy i masłem na puch.
- Dodajemy do masy mak, starte na grubych oczkach jabłka i resztę składników poza białkami, dokładnie mieszamy.
- Ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem.
- Przekładamy je do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 1,5 godziny.
- Polewę roztapiamy w kąpieli wodnej.
- Polewamy starannie wystudzony tort, dekorujemy orzechami i okolicznościowym pikiem.
Pyszny tort posiada bogaty smak ze względu na jabłka i moc bakalii - bardzo szybko zniknie ze stołu!