PRZEPIS OD SŁODKI TEMAT

Tort lodowy czekoladowo-kawowy z kajmakiem
Składniki
Spód i nadzienie:
- 10-12 podłużnych biszkoptów
- 6 biszkoptów okrągłych
- około 250 ml espresso
- 1 puszka Kajmaku solonego Delecta
Warstwa czekoladowa:
- 70 g czekolady deserowej
- 350 g śmietanki 30%
- 1 łyżeczka Naturalnego aromatu amaretto Delecta
- 1 opakowanie Cukru z prawdziwą wanilią Delecta
- 2 łyżeczki cukru pudru
Warstwa śmietankowa:
- 120 ml mleka skondensowanego słodzonego
- 300 g śmietanki 30%
Do dekoracji:
- 80 g mascarpone
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka cukru pudru
- kakao
Przygotowanie
PRZEPIS NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 20 CM
KROK 1: Formę zabezpieczyć folią rantową. Na dno formy ułożyć podłużne biszkopty zamoczone w espresso.
KROK 2: Śmietankę ubić na sztywno w cukrami. Dodać ekstrakt, połączyć z roztopioną czekoladą - wyłożyć na biszkopty. Na środek ułożyć kolejną warstwę okrągłych biszkoptów zamoczonych w kawie. Za pomocą rękawa cukierniczego wycisnąć kajmak i wstawić formę do zamrażarki na około godzinę.
KROK 3: Śmietankę ubić, dodać mleko - chwilę zmiksować i wylać do formy. Tort wstawic na kolejne 3-4 godziny do zamrażarki. Pod koniec mrożenia oprószyć kakao.
KROK 4: Zrobić rozetki z ubitej śmietanki, mascarpone i cukru pudru. Udekorować według uznania.
Przed podaniem wyjąć z zamrażarki i wstawić do lodówki na około 30-45 minut.
