PRZEPIS OD SŁODKI TEMAT

Tort lodowy czekoladowo-kawowy z kajmakiem - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tort lodowy czekoladowo-kawowy z kajmakiem
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 10-12
czas przygotowania: 45 min.

Składniki

Spód i nadzienie:

Warstwa czekoladowa:

Warstwa śmietankowa:

  • 120 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 300 g śmietanki 30%

Do dekoracji:

  • 80 g mascarpone
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • kakao

Przygotowanie

PRZEPIS NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 20 CM

KROK 1: Formę zabezpieczyć folią rantową. Na dno formy ułożyć podłużne biszkopty zamoczone w espresso. 

KROK 2: Śmietankę ubić na sztywno w cukrami. Dodać ekstrakt, połączyć z roztopioną czekoladą - wyłożyć na biszkopty. Na środek ułożyć kolejną warstwę okrągłych biszkoptów zamoczonych w kawie. Za pomocą rękawa cukierniczego wycisnąć kajmak i wstawić formę do zamrażarki na około godzinę.

KROK 3: Śmietankę ubić, dodać mleko - chwilę zmiksować i wylać do formy. Tort wstawic na kolejne 3-4 godziny do zamrażarki. Pod koniec mrożenia oprószyć kakao.

KROK 4: Zrobić rozetki z ubitej śmietanki, mascarpone i cukru pudru. Udekorować według uznania.

Przed podaniem wyjąć z zamrażarki i wstawić do lodówki na około 30-45 minut. 

Tort lodowy czekoladowo-kawowy z kajmakiem - Delektujemy.pl

Tort lodowy czekoladowo-kawowy z kajmakiem

Ocena:
1 2 3 4 5

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze