PRZEPIS OD SŁODKI TEMAT

Tort lodowy czekoladowo-kawowy z kajmakiem - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 10-12
Czas przygotowania: 45 min.

Składniki

Spód i nadzienie:

Warstwa czekoladowa:

Warstwa śmietankowa:

  • 120 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 300 g śmietanki 30%

Do dekoracji:

  • 80 g mascarpone
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • kakao

Przygotowanie

PRZEPIS NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 20 CM

KROK 1: Formę zabezpieczyć folią rantową. Na dno formy ułożyć podłużne biszkopty zamoczone w espresso. 

KROK 2: Śmietankę ubić na sztywno w cukrami. Dodać ekstrakt, połączyć z roztopioną czekoladą - wyłożyć na biszkopty. Na środek ułożyć kolejną warstwę okrągłych biszkoptów zamoczonych w kawie. Za pomocą rękawa cukierniczego wycisnąć kajmak i wstawić formę do zamrażarki na około godzinę.

KROK 3: Śmietankę ubić, dodać mleko - chwilę zmiksować i wylać do formy. Tort wstawic na kolejne 3-4 godziny do zamrażarki. Pod koniec mrożenia oprószyć kakao.

KROK 4: Zrobić rozetki z ubitej śmietanki, mascarpone i cukru pudru. Udekorować według uznania.

Przed podaniem wyjąć z zamrażarki i wstawić do lodówki na około 30-45 minut. 

Tort lodowy czekoladowo-kawowy z kajmakiem - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy