fbpx
Tort Gianduia - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tort Gianduia
Udostępnij:
Trudność: 5 / 3
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:Poncz:
  • pół szklanki ostudzonej kawy
  • 3 łyżki wódki
Ganasz:
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 200 g śmietanki kremówki
  • 30 g masła
Dekoracja:
  • garść orzechów laskowych Bakalland

Przygotowanie

Obok tego tortu nikt nie przejdzie obojętnie! Prażone orzechy laskowe i czekoladowy ganasz to połączenie idealne. Prawda?

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Przesiewamy mąkę i kakao.
  3. Żółtka oddzielamy od białek, a następnie umieszczamy w miseczce, dodając do nich proszek do pieczenia i ocet.
  4. Białka ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy.
  5. Do jajek dodajemy mąkę z kakao i ponownie delikatnie mieszamy do połączenia składników.
  6. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy przez około 50 minut lub do suchego patyczka.
  7. Orzechy prażymy na suchej patelni, a następnie blendujemy na pastę.
  8. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody.
  9. W rondlu na średnim ogniu rozpuszczamy czekoladę w śmietance 12%, dodajemy cukier muscavado i podgrzewamy całość do rozpuszczenia.
  10. Masę ściągamy z palnika, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy.
  11. Następnie dodajemy zmiksowane orzechy, mieszamy rózgą na jednolitą masę i studzimy.
  12. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, a następnie partiami dodajemy do niej ostudzoną masę i delikatnie mieszamy.
  13. W szklance mieszamy kawę z 3 łyżkami wódki.
  14. Ostudzony biszkopt kroimy na 3 blaty, nasączamy ponczem z kawy i wódki, przekładamy masą.
  15. W rondlu umieszczamy śmietankę z czekoladą, podgrzewamy na wolnym ogniu do rozpuszczenia czekolady.
  16. Zdejmujemy czekoladę z ognia, dodajemy 30 g masła i łyżkę spirytusu.
  17. Ganaszem czekoladowym polewamy wierzch ciasta i posypujemy prażonymi orzechami laskowymi.
  18. Dekorujemy wybranym pikiem.

Smacznego!

Tort Gianduia - Delektujemy.pl

Tort Gianduia

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+